Vaak wordt de rol van Leermiddelencoördinator gezien als puur een adminstratieve rol die binnen de school eenmaal per jaar moet worden uitgevoerd. Niets is minder waar…
Het samenstellen van een passende leermiddelenlijst die inhoudelijk en budgettair naar wens is, lijkt de belangrijkste administratieve taak. Maar hier kom je niet zomaar. Er zijn meer uitdagingen waar een leermiddelencoördinator voor staat. Want hoe krijg je de vakgroep in de stand te gaan oriënteren op een nieuw leermiddel?
Hoe stimuleer je de vakgroepen om kwalitatief onderzoek te doen naar een leermiddel. En wanneer is het onderzoek dan ‘kwalitatief’? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk om dit te stimuleren? Is dat de Leermiddelencoördinator of ligt deze verantwoordelijkheid bij het MT?
Wanneer wordt een leermiddel ‘akkoord’ bevonden? Wie bepaalt dit dan? Wordt er überhaupt een gesprek gevoerd hierover? En zo ja, wat zijn dan de gespreksonderwerpen? Zijn deze gesprekken gericht op de inhoud of de kosten? Of misschien op beiden?
Dit staat dan nog los van de timing in het schooljaar wanneer dit speelt.
Want laten we eerlijk zijn, de cyclus die wij (VanDijk) samen met de Leermiddelencoördinator doorlopen doorkruist vaak de cyclus die een docent doorloopt in een schooljaar. De deadline van 1 mei is dan ook vaak uitdagend, zeker om een goed doordachte en gebalanceerde lijst samen te stellen waar alles samenkomt:
Kortom: een optimale leermiddelenmix die past binnen het budget en die aansluit bij de onderwijsdoelen van de school.
Met als overkoepelend doel: de leerling heeft op tijd de juiste spullen.
Deze uitdagende taak en verantwoordelijkheid wordt vaak bij één persoon gelegd, de leermiddelencoördinator. Maar jij staat er niet alleen voor. Samen met jou zijn er diverse coördinatoren die dezelfde uitdagingen hebben en wij brengen jullie met elkaar in verbinding.
Als educatief dienstverlener adviseren en faciliteren we jou als Leermiddelencoördinator zo optimaal mogelijk. Dit doen we door het aanbieden van verschillende tools en webinars, maar ook door het aanbieden van trainingen.
De onderwijsadviseurs van VanDijk verzorgen nu inmiddels een aantal jaren trainingen voor Leermiddelencoördinatoren met als doel hen te helpen steviger positie in te nemen in de school. Als Leermiddelencoördinator sta jij namelijk centraal in de leermiddelencyclus van jouw school.
Wil je jezelf verder ontwikkelen en ervaringen uitwisselen met andere Leermiddelencoördinatoren? Klik dan hier.
Goed onderwijs begint met de juiste leermiddelen.
Algemeen
Inloggen
FAQ Leerlingen